Na mobilní dům není třeba stavební povolení. Pravda, nebo mýtus?
31. 01. 2020

Na mobilní dům není třeba stavební povolení. Pravda, nebo mýtus?

V posledních letech narůstá popularita mobilních domů. Stále častěji si takovou formu stavby pořizujeme k rekreaci nebo i k trvalému bydlení. K jejich oblibě přispívá i nízká pořizovací cena při relativně slušném komfortu bydlení v moderních typech domů. Co musíte vyřídit, pokud se rozhodnete pro umístění mobilního domu na pozemku?

Jak na mobilní dům nahlíží zákon

Ať už se jedná o mobilní dům vybavený tažnou ojí a koly, nebo o modulový dům, který na pozemek umístí jeřáb, je to výrobek plnící funkci stavby. Výrobek plnící funkci stavby spadá do režimu stavebního zákona. Pokud by byl mobilní dům využíván pro bydlení nebo pro rekreaci (což obvykle je), vztahují se na něj stejná pravidla jako pro stavbu rodinného domu. Pravidla se týkají světlé výšky místnosti, šířky chodby, energetické náročnosti, plochy místností. Výrobek musí splňovat hygienické normy a předpisy požární bezpečnosti. 

Co vyřídit, pokud si chcete zakoupit mobilní dům

Stavební povolení na mobilní dům není potřeba, ale vyřízení povolení se nevyhnete. Umístění mobilního domu na pozemku vyžaduje souhlas stavebního úřadu nebo musí být v souladu s uzemním plánováním. Vaše kroky tedy povedou na stavební úřad. Stavebnímu úřadu předložíte žádost o vydání územního souhlasu, doložíte vlastnické právo k pozemku a dokumentaci k mobilnímu domu. Potřebovat budete i vyjádření od technické a dopravní infrastruktury v místě. 

Po kladném vyřízení územního souhlasu již můžete mobilní dům umístit na pozemek a užívat. Není třeba žádná kolaudace ani zápis do katastru nemovitostí. 

Mobilní domy s hypotékou

Na trhu se ale začínají objevovat i mobilní domy, které je možné zkolaudovat a získat na ně číslo popisné. V takovém případě se na dům vztahují i předpisy ohledně daně z nabytí nemovitosti a daně z nemovitých věcí. Zároveň je možné na takový dům čerpat hypoteční úvěr. 

René Treu
Autor: René Treu

"Jsem makléř s 23letou praxí, který pracuje proto, že ho to baví. Ne pro to, že musí."

Odborník na realitní trh již od roku 2001 - patřím mezi TOP 10 nejlépe hodnocených makléřů v ČR, excellent člen celosvětové sítě ERA Reality, založeno roku 1971. 

René Treu - realitní makléř 

email: rene.treu@era-reality.cz 

tel.: +420 602 433 940

 

PRODEJ - působnost Praha a Středočeský kraj. 

PRONÁJEM - působnost Praha.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení